Pur Logo

Švédske mäsové guľôčky

Suroviny
Porcie: 4

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 žemľa
  • 1 vajce
  • 1  cibuľa
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml mlieka
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 čajová lyžička nového korenia (mletého)
  • 2 čajová lyžička sójovej omáčky
  • čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • brusnicový džem ako príloha
  • zemiaková kaša ako príloha

Kuchynské pomôcky
veľká misa, malá panvica, varecha, doska na krájanie, nôž, tanier, chladnička, veľká panvica

Krok 1/8

1 žemľa – 100 ml mlieka
veľká misa

Natrhajte žemľu na malé kúsky a namočte ich približne na 5 – 7 min do mlieka, kým nezmäknú.

Krok 2/8

1 cibuľa – rastlinný olej na vyprážanie
malá panvica – varecha – doska na krájanie – nôž

Medzitým si najemno nakrájajte cibuľu a orestujte ju na malej panvici na troche rastlinného oleja do sklovita.

Krok 3/8

600 g mletého hovädzieho mäsa – 1 vajce – 1 čajová lyžička nového korenia – soľ – čierne korenie
varecha

Do misy s namočenou žemľou pridajte orestovanú cibuľu, mleté hovädzie mäso, vajce, nové korenie, soľ a čierne korenie a všetko spolu poriadne zmiešajte.

Krok 4/8

tanier – chladnička

Z mäsovej zmesi vytvarujte guľôčky (s priemerom asi 3 cm), poukladajte ich na tanier a dajte ich asi na 20 – 30 min chladiť.

Krok 5/8

1 polievková lyžica masla

veľká panvica – varecha

Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a opekajte mäsové guľôčky zo všetkých strán približne 15 – 20 min na stredne vysokej teplote. Dávajte pozor, aby sa guľôčky v panvici navzájom nedotýkali. Hotové guľôčky vyberte z panvice a odložte ich nabok.

Krok 6/8

1 polievková lyžica múky – 300 ml hovädzieho vývaru

Pripravte omáčku. Opražte múku na zvyšku rastlinného oleja a za stáleho miešania prilejte hovädzí vývar.

Krok 7/8

60 ml smotany na šľahanie

Nakoniec primiešajte smotanu na šľahanie. Omáčku nechajte variť na miernej teplote približne 5 – 7 minút, kým nezhustne.

Krok 8/8

2 čajové lyžičky sójovej omáčky – čierne korenie – brusnicový džem ako príloha – zemiaková kaša ako príloha

Nakoniec omáčku dochuťte sójovou omáčkou a čiernym korením. Vráťte mäsové guľôčky do panvice, premiešajte ich s omáčkou a podávajte s brusnicovým džemom a so zemiakovou kašou.

Bojíte sa neporiadku? Už sa nemusíte!

Po chvíľach pohody #enjoytogether sa nemusíte trápiť špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, mastnotu alebo pripáleniny, a váš riad bude jednoducho znovu dokonale čistý.