Pur Logo

Baklažánová musaka

Ingrediencie
Porcie: 8

  • 3 baklažány
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g zemiakov
  • 500 g mletého jahňacieho
  • 5 lyžíc paradajkového pyré
  • 800 g konzervovaných paradajok (celé, ošúpané)
  • 1 lyžica rasce
  • 1 vetvička rozmarínu
  • ½ lyžice škorice
  • 3 lyžice masla
  • 5 lyžíc múky
  • 750 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 g parmezánu
  • 100 g muškátového orieška
  • 100 g soli
  • 100 g čierneho korenia
  • 100 g oleja na vyprážanie
  • 100 g oleja na potretie

Pomôcky: papierové utierky, doska na krájanie, nôž, veľký hrniec, panvica na vyprážanie, rúra, veľký kastról, metlička, pekáč

Nakrájajte baklažány zhruba na 1 cm široké plátky, najemno nakrájajte cibuľu a nasekajte cesnak. Plátky z baklažánu osoľte po oboch stranách, rozložte na papierové utierky a odložte na cca 20 minút. Medzitým umyte zemiaky a varte ich v šupke približne 15 minút na strednom plameni, potom odstavte.

Rozpáľte olej v panvici na stredne vysokú teplotu, pridajte mleté ​​jahňacie a približne 3 minúty ho restujte, kým nezhnedne. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte paradajkové pyré a konzervované paradajky. Zamiešajte a dochuťte soľou, rascou, rozmarínom a škoricou. Znížte plameň na mierny a nechajte variť po dobu cca 50 minút.

Predhrejte si rúru na 200°C. Medzitým usušte baklažány papierovými utierkami. Rozpáľte olej v panvici na stredne vysokú teplotu a vypražte plátky baklažánu z oboch strán do zlatista. Potom dajte baklažán na tanier s papierovými utierkami a nechajte odkvapkať prebytočný olej.

K výrobe bešamelu rozpustite maslo v panvici na strednom plameni. Preosejte múku a za stáleho miešania ju pridávajte do masla, aby sa vytvorila pasta. Akonáhle zmes začne bublať, znížte plameň na minimum a postupne za stáleho miešania pridávajte mlieko. Intenzívne šľahajte, kým omáčka nebude hladká. Potom nechajte povariť cca 3-4 minúty, kým nezhustne. Odstavte z platne a vmiešajte vajcia. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením.

Vymastite veľký pekáč. Nakrájajte zemiaky na hrubé plátky, rovnomerne ich rozložte na dno pekáča a ľahko osoľte. Pridajte vrstvu baklažánov, potom mäsovú zmes, posypte syrom a navrch nalejte bešamel. Pečte musaku v predhriatej rúre na 200°C cca 45 minút, alebo kým nie je horná vrstva škvrnito hnedá. Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte zľahka vychladnúť. Dobrú chuť!

Bojíte se neporiadku? Nemusíte!

Po tom, čo ste si užili chvíľky #enjoytogether, si nemusíte robiť žiadné starosti so špinavým riadom. Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, ako sú mastnota a pripáleniny. Váš riad bude znovu dokonale čistý.