Pur Logo

Anglické scones s džemom z čiernych ríbezlí

Ingrediencie
Porcie: 12

  • 500 g čiernych ríbezlí
  • 250 g želírovacieho cukru (pomer 1:2)
  • 350 g múky
  • ¼ lyžičky soli
  • 3 lyžičky jedlej sódy
  • 50 g cukru
  • 85 g masla
  • 185 ml cmaru
  • 1 vajce
  • cukor na posypanie
  • 2 lyžice Cointreau (voliteľné)
  • maslo alebo krémový syr na podávanie

Pomôcky: rajnica, ručný mixér, 2 zaváracie poháre, plech, maslovačka, rúra, vykrajovátko, papier na pečenie, doska na krájanie, nôž, veľká misa, valček

Na výrobu džemu odstráňte stonky z ríbezlí, umyte a usušte. Ručným mixérom rozmixujte ríbezle, želírovací cukor a Cointreau. Premiestnite zmes do rajnice na stredne vysokú teplotu a varte cca 4 minúty. Prelejte do čistých zaváracích pohárov, uzavrite a nechajte vychladnúť.

Na výrobu scones predhrejte rúru na 200°C a vyložte plech papierom na pečenie, ak je treba. Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu a cukor. Maslo nakrájajte na kocky, pridajte do zmesi a pomocou prstov ho zapracujte do cesta, až bude pripomínať posýpku. Pridajte cmar a vypracujte cesto. Cesto vyvaľkajte na 4 cm hrubý plát a vykrájajte kolieska. Dajte ich na plech mierne od seba. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte štipkou cukru a pečte v rúre približne 20 minút, alebo do zlatista.

Vyberte scones z rúry a nechajte vychladnúť, potom podávajte s maslom alebo krémovým syrom, a domácim ríbezľovým džemom. Dobrú chuť!

Bojíte se neporiadku? Nemusíte!

Po tom, čo ste si užili chvíľky #enjoytogether, si nemusíte robiť žiadné starosti so špinavým riadom. Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, ako sú mastnota a pripáleniny. Váš riad bude znovu dokonale čistý.