Pur Logo

Ako umývať riad

Poznáte ten pocit, keď sa vám po dobrom jedle nakopí riad a vy ani neviete, z ktorej strany sa doň máte pustiť? Máte pred sebou kopu špinavých panvíc, tanierov, pohárov a príboru a boli by ste najradšej, keby zázračne zmizli. Ak však viete, ako správne umývať riad, ušetríte mnoho času a aj samotný úkon bude menej namáhavý. Preto sme pre vás vytvorili malého sprievodcu.

Aké pomôcky potrebujete?

Pri umývaní, drhnutí a sušení riadu vám pomôžu viaceré pomôcky, medzi ktoré patrí:

  • Saponát na riad
  • Špongie
  • Handričky
  • Kefy
  • Drôtenky
  • Gumené rukavice
  • Kuchynské utierky
  • Stojan na riad

Kefy s nylonovými vláknami sú často najvhodnejšou voľbou, keďže sa v nich obyčajne usádza menej baktérií. Pri používaní drôtenky na riad buďte opatrní. Hoci môžu pomôcť rýchlejšie uvoľniť prilepené jedlo, môžu tiež poškriabať povrch vášho riadu.

Roztriedenie riadu

Prvá vec, ktorú treba urobiť, je roztriediť riad podľa poradia, v akom ho budete umývať. Vždy začnite menej zašpineným riadom. Tak zostane voda na umývanie riadu dlhšie čistá. Sem patria:

  • Poháre
  • Hrnčeky
  • Príbory

Ďalším krokom je zbaviť taniere a misky škvŕn a zvyškov od jedla. Veľmi zašpinené a zamastené kusy riadu spolu s hrncami a panvicami by sa mali umývať až ako posledné. Ak sú na nejakom riade prilepené zvyšky od jedla či pripálený tuk, namočte ho pred umytím, aby sa špina, zvyšky jedla a mastnota uvoľnili a ich umytie bolo jednoduchšie. Vďaka saponátu na riad Pur stačí riad namočiť len na pár minút a následné umytie bude ešte jednoduchšie.

Ak je to možné, hneď po použití a ešte pred umývaním zotrite zvyšky jedla z tanierov. Tým sa nielen uľahčí čistenie a predíde sa prilepeniu jedla, ale aj voda na umývanie zostane čistejšia.

Výber správneho saponátu na riad

Voľba správneho saponátu môže mať výrazný vplyv na umývanie riadu – a to vo vzťahu k vašim tanierom či hrnčekom, ale aj k vašim rukám. Prostriedok Pur Secrets of World sme vytvorili s cieľom vyriešiť náročné výzvy pri umývaní riadu vďaka tomu, že si naraz poradí so škrobom, tukmi a pripáleninami. Vďaka jeho účinnej kombinácii silného odmasťovača a dvojitej enzymatickej technológii váš riad opäť zažiari, a to aj bez prílišného drhnutia. Ak je vaša pokožka suchšia či citlivejšia, odporúčame jemnejší saponát, ako napríklad Pur Secrets of Care. Vďaka hodnote pH, ktorá je šetrnejšia k pokožke, dostal aj odporúčanie dermatológov.

Horúca verzus studená voda

Obyčajne sa umývanie v horúcej vode odporúča vtedy, keď sa treba zbaviť mastnoty a baktérií. Na dosiahnutie optimálneho výsledku by za bežných okolností mala voda na umývanie dosiahnuť teplotu aspoň 45 stupňov Celzia. Takáto teplota vody môže byť pri umývaní nepríjemná pre ruky, preto používajte rukavice. Saponát na riad Pur sme vyvinuli s pomocou výnimočnej enzymatickej technológie, vďaka ktorej je účinný aj pri nižších teplotách, ktoré spotrebovávajú menej energie a sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Nezabudnite však vymeniť vodu, keď vychladne a zašpiní sa.

Správne dávkovanie saponátu na riad

Pri ručnom umývaní riadu sa možno zamyslíte nad tým, koľko saponátu vlastne treba použiť. To často závisí od typu saponátu, ktorý používate. Na bežné umývanie riadu vám bude stačiť malá dávka prostriedku Pur – budete potrebovať iba 3 ml saponátu na 5 litrov vody. V prípade náročnejšieho riadu použite 5 ml (1 polievkovú lyžicu) na 1 liter vody.

Ak používate Pur Secrets of Care alebo nekoncentrovaný saponát na riad, na každých 5 litrov vody použite 5 ml (1,5 čajovej lyžičky) saponátu na riad. Ak potrebujete umyť obzvlášť zamastenú panvicu či prilepené zvyšky jedla, možno použiť väčšiu dávku – 5 ml na 1 liter vody.

Oplachovanie riadu

Po umytí piatich až šiestich kusov riadu odporúčame opláchnuť ich pod horúcou vodou. Horúca voda pomôže pri odstraňovaní špiny, mastnoty, mydla a baktérií, ktoré zostali na riade. Okrem toho urýchli sušenie riadu a zníži množstvo šmúh či fľakov. Ak chcete dosiahnuť výsledok rýchlejšie, táto voda by mala byť o čosi teplejšia než teplota vody na samotné umývanie, no aj voda izbovej teploty postačí.

Sušenie riadu: utierka alebo voľné schnutie v stojane?

Po usušení utierkou môžete riad ihneď odložiť, no takéto sušenie býva časovo náročné. Voľné sušenie v stojane na riad je často vhodnejšie, aj keď možno bude pred odložením riadu potrebné čakať dlhšie.

Keď riad uschne, môžete ho jednoducho uložiť na miesto.

Čistenie drezu a pomôcok na umývanie riadu

Keď doumývate riad, saponátom očistite aj drez, aby ste ho zbavili mikróbov, baktérií a špiny, ktorá mohla zostať v dreze, na pracovnej doske či na sporáku. Okrem toho sa treba postarať aj o kuchynské pomôcky. Pravidelným vymieňaním zaistíte, že kuchynské utierky, špongie a iné kuchynské pomôcky budú bez baktérií a mikróbov.

Ušetrite pri umývaní riadu čas a námahu – stačí sa len riadiť týmto podrobným návodom na umývanie riadu.