Pur Logo

Ako bojovať proti baktériám a mikróbom v kuchyni?

Baktérie, mikróby a vírusy z jedla a odpadu sa množia vo vašej chladničke, na pracovnej doske, na spotrebičoch, kuchynských pomôckach, v dreze, v odtoku a na mnohých ďalších miestach. S týmito tipmi v kombinácii s prostriedkom na riad značky Pur zachováte príbor, pomôcky a povrchy vo väčšej čistote.

Ako sa šíria mikróby?

Mikróby sa zvyčajne šíria dotykom, no v závislosti od druhu mikróbov sa môžu šíriť aj vzduchom. Ak chcete zabrániť šíreniu mikróbov v kuchyni, môžete podniknúť pár jednoduchých krokov:

  • Pred prípravou jedla si vždy umyte ruky.
  • Na krájanie mäsa a zeleniny používajte rôzne dosky.
  • Po kontakte s odpadkovým košom si hneď umyte ruky.
  • Medzi jednotlivými úlohami pri príprave jedla, napr. manipuláciou so surovým kuracím a premiešavaním šalátu, si umyte ruky.
  • Dajte si záležať pri umývaní vidličiek a nožov. Ich záhyby a výstupky môžu poskytovať útočisko mikróbom a baktériám.

Ako udržiavať kuchynské utierky, špongie a iné pomôcky bez baktérií a mikróbov?

Mikróby sa môžu šíriť z vášho drezu a kontaminovať pomôcky na umývanie riadu. Z handričky na riad, špongie, kefy na umývanie, gumených rukavíc či kuchynských utierok sa môže razom stať kontaminovaný zdroj mikróbov. Ak chcete zachovať tieto pomôcky čisté od baktérií a mikróbov:

  • Poriadne vyčistite špongie medzi jednotlivými umytiami – môžete ich na 5 minút ponoriť do bielidla, alebo na 20 minút do roztoku octu. Nezabudnite ich potom poriadne vypláchnuť a nechať uschnúť pri dreze.
  • Pravidelne umývajte kefu na riad, aby sa v nej neudomácnili baktérie. Najlepšie výsledky dosiahnete s kefou s nylonovými vláknami. Tieto vlákna nezvyknú toľko zachytávať baktérie.
  • Vymeniť gumené rukavice nestojí veľa, no aj tak je dôležité, aby boli vždy bez baktérií a pripravené na použitie. Vyhraďte jeden pár rukavíc na používanie v kuchyni (nepomýľte si ich s tými, ktoré používate pri čistení toalety).
  • Po každom použití rukavice poriadne opláchnite. Pamätajte, že horúca voda a saponát na riad pomáhajú odstrániť niektoré baktérie. Pred odložením nechajte rukavice celkom uschnúť, akákoľvek vlhkosť totiž môže poslúžiť ako živná pôda pre baktérie.
  • Pravidelne perte a dezinfikujte kuchynské utierky a handričky na riad, aj keď sa vám nezdajú špinavé. Aby ste zaistili dezinfekciu, umývajte pri čo najvyššej teplote.

Čistenie kuchyne saponátom na riad

Saponát na riad Pur možno použiť aj na čistenie kuchyne (prepojenie na „Vyčistite kuchyňu saponátom na riad“). Keď ho zmiešate s horúcou vodou, môžete celkom vyčistiť pracovné povrchy v kuchyni, medzi ktoré patria pracovné dosky, dosky na krájanie, sporáky a iné kuchynské dosky. Mali by sa čistiť pravidelne. Ak chcete eliminovať baktérie a znížiť riziko vzájomnej kontaminácie potravín, povrchy možno po umytí tiež dezinfikovať dezinfekčnými produktmi, ktoré možno bezpečne použiť pri práci s potravinami, alebo bielidlom. Dosky na krájanie, najmä tie drevené, treba pravidelne vymieňať, pretože môžu slúžiť ako útočisko pre baktérie.

Pri umývaní kuchyne saponátom pamätajte na to, že aj pomôcky na čistenie treba po každom použití vyčistiť a usušiť. Sem patria aj mopy a vedrá. Nezabudnite vydrhnúť aj dlážku, ktorú môžu tiež obývať baktérie.